top of page
  • Forfatters billedeTerapi eksperten

Hvorfor forelsker vi os?

Opdateret: 11. mar. 2018

Hvordan finder vi den rigtige partner og hvorfor forelsker vi os? Netop det spørgsmål har flere psykologer, forskere og andre eksperter undersøgt i mange år. Svaret er endnu ikke fundet - i hvert fald ikke fuldstændig entydigt, men noget tyder dog på at der er ting som skal være opfyldt og som går igen i de fleste forelskelser - og det vil vi komme ind på her.


Om selve forelskelsen


Det tager kun et split sekund at aktivere de områder i hjernen der starter en forelskelse. Spørgsmålet som forskerene har forsøgt at belyse er, hvad der helt præcist skal til for at aktivere disse områder. Hvorfor er det lige præcis nogle mennesker der vækker vores lyst til at være romantisk, lidenskablige og pasionerede mv.? Det ved vi faktisk ikke helt præcist, men der er en sammenhæng.




Eksperter og forskning


Mange parterapeuter fortæller ofte om at modsætninger mødes - at vi forelsker i noget der komplimenterer en manglende evne hos os selv. Hvis manden eksempelvis er et rodehoved, er der stor chance for at han vil beundre og værdsætte en partner som holder orden. Hun vil sansynligvis sætte pris på han frigjorthed og evne til ikke at være låst eller gå op i de helt små og ubetydelige detaljer.


Når parforhold går i stykker


Parterapeuter er oplever ofte de samme møstrer hos par der kommer i parterapi. Vi har talt med en dygtig og meget erfaren parterapeut fra Vejle, som ønsker at være anonym af hensyn til klienterne, som ofte oplever at det er de ting et par forelsker sig i, også er de ting der ender med at giver parforholdet problemer i sidste ende. For så snart hverdagen begynder og forelskelsen har lagt sig, bliver de modsætninger som før var tiltrækkerne pludseligt til forskellige og konflikter. Frustrationerne begynder at vokse over små ting i hverdagen. Konflikterne eskalerer og problemerne bliver langsomt men sikkert større og større.


Vores bagage fra barndommen er med hele vejen


Vores barndom og vores forhold til vores forældre, spiller en afgørende rolle for vores overlevelsesstrategi, som vi har udviklet i barndommen og som vi tager med ind i parforholdet. Psykologen Jytte Vikkelsøe, har i sin bog: "Derfor forelsker vi os aldrig i den forkerte" beskrevet hvad det lige præcist er for nogle ar vi har fra barndomen, som vi forsøger at undgå i vores voksenliv og hvordan vi på et ubevist plan forelser i kvaliteter og egenskeber hos den anden som vi har manglet i vores barndom. Hun forklare hvordan det er de præcist samme ting der ender med at blive parforholdet endeligt også selvom det hele ofte begynder rigtig godt og forelskelsen bare buldre derudaf. Du kan læse meget mere om bogen her, som er et helt fantastisk mesterværk og som vi helt afgjort vil anbefale alle at læse.


26 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page